SMS Arkitekter AS

Kastellodden – Mandal

01

Prosjektnavn: «Kastellodden»
Funksjon: Bolig
År: 2015
Sted: Kastellodden, Mandal.
Oppdragsgiver: Kastellodden AS US
Størrelse: 57 leiligheter

02

Denne gamle industritomta har en unik nærhet til sjø, strand og det idylliske sentrum i Mandal.  Med åpent landskap i alle retninger er det mulig å planlegge leiligheter med den særegne kvaliteten som en slik eksklusiv beliggenhet gir; en privat og avslappende atmosfære med utsyn til og muligheter til umiddelbar deltakelse i sosiale, kulturelle og rekreative aktiviteter.

Det differensieres mellom halvprivate og offentlige arealer ved at en beplantet gangvei igjennom området gir atkomst til romslige halvprivate soner foran hver felles inngangsdør på bakkeplan. Bebyggelsen er organisert i punkthus, mindre og sluttede enheter som slipper lys og luft inn i fellesområdet og åpner den indre delen av tomta med gløtt ut mot landskapet. Mellomrommene utnyttes til private hager og lune og intime møteplasser foran inngangene.  Oppe i høyden vil 4.etasje nærmest boligbebyggelsen i Veverigata og mot Mandalselva trekkes tilbake for å dempe høyden mot omgivelsene. Dette gir mulighet for svært romslige og tilbakelente terrasser som vil tilhøre de største boenhetene.

03

Boligene er organisert som 4, 3 eller 2 boenheter sentrert omkring heis og trapp, noe som muliggjør leiligheter omsluttet av yttervegg og lys fra to eller flere retninger. Uteplassene i form av hage med belegningsstein i 1.etasje og balkonger i 2., 3. og  i 4. etasje er plassert på husets hjørner, og åpner leilighetene  mot sol og utsikt.

Leilighetsplanene er utarbeidet med vekt på å få maksimalt ut av utsikt og lysinnfall. Stue og kjøkken orienteres mot privat uteplass, noe som vil gi rause og luftige oppholdssoner i den varme sesongen. Kjøkkenfunksjonen er søkt løst som en naturlig del av oppholdsrommet med innredningsløsninger som tåler eksponering og som legger til rette for sosialt samvær rundt kjøkkenbenken. Det er lagt vekt på et minimum av overflødig kommunikasjonsareal for å få mest mulig ut av hovedfunksjoner som oppholdsrom, soverom og bad. Dette gir rasjonelle og funksjonelle boliger der den romslighet som regler for tilgjengelig boenhet krever er ivaretatt.

04

Husene vil få et tidsriktig og funksjonelt uttrykk med rause åpninger, flate tak og enkle linjeføringer. Det utarbeides et felles fasadeuttrykk, med enkelte individuelle tilpasninger der bygg eller leilighets orientering inspirerer til dette. Dette vil videreutvikles i detaljprosjekteringen av byggene. Materialene er valgt med vekt på bestandighet, overflate og karakter. Det veksles mellom tegl og puss for å understreke volumoppbyggingen med oppdelte og inntrukne flater. En skala i naturfarger vil reflektere lyset og fremstå delikat mot grønne omgivelser.

05

Prosjektet Kastellodden er en synlig del av Mandals sjøfront og bidrar med variasjon i romforløpet langs den nye sjøpromenaden. Ved å legge til rette for næring og fellesarealer i de ytterste lokalene i 1.etasje mot promenaden, vitaliseres nærområdet til glede og nytte for beboere og Mandals innbyggere.

06

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: